Skip to content

Who is responsible for a Designated Substance Survey on a leased commercial unit?

Assembly hall with ceiling covering removed and framing exposed above the pews

Under OHSA section 30, the owner of a project must determine what designated substances are present and list them in the tender documents before tendering. On a leased unit, the owner can be the landlord or the tenant, depending on who is commissioning the work, because the Act's definition of owner includes tenants and lessees.

Who actually orders and pays for the survey then comes down to the lease, the work letter and who is contracting for the project.

What section 30 says

Section 30 of Ontario's Occupational Health and Safety Act requires the owner, before beginning a project, to determine whether any designated substances are present at the project site, and to prepare a list of them. That list must be included in the tender documents. If the work goes ahead without tendering, the list goes to the constructor before any contract is entered into. The constructor must then give it to each prospective contractor and subcontractor.

Who counts as the owner

The Act's definition of owner is broader than the name on title. It includes a tenant, lessee or occupier of land or premises used as a workplace, and anyone acting on their behalf. So when a tenant commissions a fit-out or strip-out of its leased unit, the tenant can be the owner for the purposes of section 30. When the landlord commissions the work, for example to prepare a vacant unit, the landlord is the owner.

How leases usually handle it

Many commercial leases address hazardous materials directly. Common arrangements include:

  • The landlord provides a building-wide survey and updates it for each unit
  • The tenant commissions a unit survey as part of its fit-out, at its own cost
  • The work letter assigns the survey to whichever party is doing the work
  • The landlord requires any tenant contractor to follow the building's asbestos management plan

Why it matters in practice

Without a survey, contractors are pricing blind and workers may disturb asbestos or lead without knowing. If asbestos is present, the work falls under O. Reg. 278/05, which sets out how it is classified and removed. Finding it halfway through a job means a stop, a new scope and a delay.

When the survey is old

A survey done years ago may not cover the areas now being disturbed, such as above the ceiling, inside walls or under flooring. If the scope reaches places the survey did not, it should be updated. Sampling of suspect materials before disturbance is the safe default.

What the contractor should do

A demolition contractor is not the owner and does not carry the section 30 duty, but should ask for the list before quoting and refuse to disturb suspect materials that have not been assessed. The constructor, often the GC, passes the list to every trade.

What we do about it

We ask for the Designated Substance Survey on every commercial unit before we quote, and if it does not exist we explain who is likely responsible under the lease and the Act. Suspect materials outside the survey are tested before we disturb them. Read about our commercial strip-outs and interior demolition, or request a free estimate.

Questions about this topic

Can a tenant be the owner under OHSA?
Yes. The Act's definition of owner includes tenants and lessees, so a tenant commissioning work can carry the section 30 duty.
Does the demolition contractor order the survey?
Not usually. The owner provides it. A contractor may help arrange one, but the duty sits with the owner.
Is O. Reg. 490/09 the survey requirement?
No. The survey duty is in OHSA section 30. Asbestos work on construction projects follows O. Reg. 278/05.
What substances does the survey cover?
Designated substances listed by regulation, including asbestos, lead, mercury, silica, vinyl chloride and others.

Planning references

Confirm the current requirements for your scope with the relevant authority before arranging work.

Continue planning

647-797-2249Free Estimate